VAPPUHUISKA

25.04.2021

Vappu on jo ensi viikon lopulla. Sen tietää siitä, että sää on yhtäkkiä muuttunut syksyiseksi! Viime vuonnakin olisi tarvinnut enemmänkin kumisaappaita ja sateenvarjoa vapun viettoon, kuin kesämekkoa ja sandaaleja. Mutta emme anna sään lannistaa. Ehkä se aurinko vielä vapuksi meille pilkahtaa. Nyt ei tosin järjestetä vapputoreja tai vappujuhlia, mutta vappua voi viettää iloisissa merkeissä pienellä porukalla. Nyt on myös vielä hyvin aikaa askarrella vapuksi ihan itse tehty kiva vappuhuiska.

Tarvitset vappuhuiskaan seuraavia tarvikkeita:

- silkkipaperia

- puuriman

- liimaa

- teippiä

- sakset


Hupin vappuhuiskaan käytettiin viittä eri väristä silkkipaperia, joiden koko oli 50 x 70 cm. Jokaista väriä oli kaksi arkkia ja ne taitettiin poikittain. Puurima oli halkaisijaltaan 6 mm ja rima oli 30 cm pitkä. Silkkipaperia ja puurimoja saa askarteluliikkeistä.

Asettele silkkipaperiarkit päällekkäin niin, että taitellut reunat tulevat ylös. Leikkaa silkkipaperista ohuita suikaleita niin, että ylös jää 4 cm leikkaamaton reuna. Tässä ovat terävät ja suorateräiset sakset parhaat. Lasten askartelusakset eivät usein ole - hyvästä syystä - kovin teräviä ja silkkipaperi lähinnä taipuu niiden käytöstä. Samoin käy, jos yrittää leikata silkkipaperia lasten kuviosaksilla. Terävien saksien käytössä pitää aina olla aikuinen mukana valvomassa leikkaamista.

Kun kaikki arkit on leikattu, liimataan silkkipaperit yhteen yläreunasta. Tähän käy mainiosti liimapuikko. Riittää, että arkit eivät liu'u irti toisistaan, mitään perusteellista liimausta ei vaadita.

Aseta leikatut silkkipaperiarkit niin, että liimattu reuna tulee alas. Laita puurima arkkien oikeaan reunaan ja levitä liimaa reunan koko pituudelta. Tässä toimii liimapuikko, juokseva liima tai liimaus kuumaliimapyssyllä. Muistetaan vain, että kuumaliimaa levitetään aina aikuisen valvonnassa.

Seuraavaksi rimaa kieritetään silkkipaperin reunan sisään tasaisesti ja tiukasti. Tätä vaihetta ei kannata kiirehtiä. Paras lopputulos syntyy, kun rimaa kieritetään silkkipaperireunan sisään hitaasti ja rauhallisesti. Kun huiska on kiertynyt riman ympärille tiiviiksi rullaksi, viimeistellään kiinnitys vielä teipillä. Nyt käytössä oli ihan tavallista kirkasta teippiä mutta esim. värilliset sähköteipit toimivat kiinnityksessä hyvin. Huiskan voi myös viimeistellä hauskoilla, kuviollisilla washi-teipeillä.

Valmista tuli! Hauska ja runsas vappuhuiska syntyy melko vähällä vaivalla. Itse tehdyssä huiskassa on myös kivaa se, että värit voi valita ihan itse ja saa juuri sellaisen värisen huiskan, kun haluaa. Jos ostaa paketin, jossa on paljon eri värisiä silkkipapereita (esim. Colortime- silkkipaperipaketin), voi tehdä useamman hauskan huiskan vapuksi ja yhdistellä värejä mielen mukaan.


HUPI TOIVOTTAA KAIKILLE HAUSKAA VAPPUA!