PÄÄSIÄISPUPU JA -TIPU TUPSUISTA

01.04.2021

SÖPÖT PÄÄSIÄSIKORISTEET

Vielä ehtii mainiosti askarrella pääsiäiskoristeita! Nyt, kun vietämme pääsiäisen myös pääasiassa kotona, voi askarrella pääsiäisen aikanakin näitä supersöpöjä tupsuista valmistettuja tyyppejä. Tarvikkeet saattavat jo löytyä ihan valmiina kotoa ja jos jotain tämän ohjeen tarvikkeita ei ole, voi hyvin soveltaa tarpeen mukaan. Tupsuaskartelu sopii periaatteessa kaiken ikäisille mutta ihan pienimille lapsille voi työvaiheita tehdä valmiiksi ja auttaa kieputtamisen ja liimaamisen kanssa. Isompienkin lasten kanssa kannatta myös valvoa saksien käyttöä. Mukavinta askartelu on, kun voi tehdä jotain mukavaa omin käsin porukalla.

Tarvitset tupsukoristeisiin seuraavia tarvikkeita:

- lankaa (ohjeen tupsuihin käytettiin Novitan Nalle- ja Muumi- lankoja)

- huopaa

- askartelukartonkia

- tukevaa pahvia

- muovisilmiä (jos ei näitä satu olemaan, voi silmät piirtää itse kartongille ja leikata irti)

- sakset

- liimaa

Aloita tekemällä tupsut. Tee pahvista kaksi eri kokoista rinkulaa, toinen halkaisijaltaan 9 cm ja toinen 7 cm. Sapluunana voi käyttää vaikka eri kokoisia juomalaseja, Suuremman rinkulan keskelle tulee reikä, joka on halkaisijaltaan 4,5 cm ja pienempään rinkulaan 3,5 cm. Ohjeen rinkuloiden reikien sapluunoiksi valikoitui pieni, pyöreä piparimuotti ja vitamiinipore tuubin korkki. Pahvin on hyvä olla tukevaa mutta ei liian paksua, jotta sitä on kuitenkin helppo leikata pyöreään muotoon saksilla. Muro- tai muista elintarvikepaketeista saa oikein hyvää pahvia, joten pahvinkeräysastia kannattaa katsoa läpi. Askartelu- ja käsityöliikkeistä ja verkkokauposta saa erityisiä tupsukehikkoja, joiden avulla saa tupsuja tehtyä helposti ja sellaista voi kaikin mokomin kyllä käyttää tämän ohjeen yhteydessä myös.

Kumpiakin rinkuloita leikataan kahdet kappaleet. Lopuksi rinkuloihin leikataan vielä lovet, jonka läpi lankaa on helppo kieputtaa rinkulan ympärille.

Tässä ohjeessa käytetään paksumpaa, iloisen keltaista Novita Muumi-lankaa tipuun ja ohuempaa valkoista Novita Nalle-lankaa pupuun. Paksummalla langalla kieputtaminen on tietenkin nopeampaa, ohuempi lanka vaatii hieman enemmän kärsivällisyyttä. Jos haluat tehdä tupsun tosi nopeasti, onnistuu se oikein paksulla langalla.

Kieputa lankaa rinkuloiden ympärille tasaisesti. Pikku hiljaa lankakerrokset tulevat paksummiksi. Varo kieputtamasta lankaa liian lähelle lovea, muuten kierrokset purkautuvat päistä helposti.

Yleensä ei lankaa kannata kieputtaa liian paksusti rinkulan ympärille kun tekee tupsuja, koska silloin tupsuista tulee soikeita, Nyt soikea tupsu on kuitenkin juuri se, mitä halutaan, joten lankaa voi kieputtaa niin kauan, että keskellä oleva reikä menee aivan umpeen.

Leikkaa lanka auki reunoja pitkin. Varo, että pahvirinkula ei lähde tässä vaiheessa irti. Pujota lanka rinkuloiden väliin ja kiristä koko tupsun ympäri tiukasti. Solmi umpisolmulla ja irrota pahvirinkulat. Hyvällä onnella rinkulat säilyvät ehjinä ja niitä voi käyttää uudestaan mutta voi olla, että rinkulat pitää rikkoa, kun ne repii pörheän tupsun ympäriltä.

Nyt erotetaan pää vartalosta eli tehdään kaula. Noin 2/3 alhaalta ylös on aika hyvä kohta kaulalle. Kieputa lankaa useamman kerran kaulakohdan ympärille ja solmi tiukasti. Tässä vaiheessa voi tupsua myös hieman tasoitella saksilla, jos tupsussa on pitkiä lankoja tai näyttää muuten vähän epätasaiselta.

Nyt tehdään tipulle ja pupulle jalat. Leikkaa pahvista ja huovasta sapluunan mukaan kahdet eri kokoiset jalat (sapluunat ladattavissa alempana). Liimaa huopa pahviin ja anna kuivua hetken. Liimana voi tässä kohtaa käyttää liimapuikkoa tai juoksevaa liimaa. Jos liimaa ei sattumoisin kotoa löydy, sitä voi helposti tehdä itse. Ohje liiman tekemiseen tämän blogikirjoituksen lopussa.

Seuraavaksi tehdään tipulle nokka askartelukartongista. Leikkaa kartongista 2,5 x 3,5 cm suorakaide. Taita kartonkipala ensin poikittaissuuntaan ja sitten pitkittäin. Leikkaa palasta salmiakin mallinen ja taivuttele palaa nokan muotoon. Suupieliä voi lopuksi nostaa ylöspäin, jotta nokalle saa iloisen ja veikeän ilmeen.

Leikkaa sapluunan mukaan pupun korvat ja nenä. Seuraavaksi kootaan pupu ja tipu. Liimaa vartalo tukevasti jalkojen päälle. Juokseva liima toimii tässä parhaiten. Jos kotona on kuumaliimapyssy, toimii se loistavasti mutta muistetaan, että sitä käyttää vain aikuiset. Liimaa pupun korvat, nenä ja silmät paikoilleen ja tipun iloinen nokka ja silmät.

Tässä meillä valmiit, söpöt  pääsiäiskoristeet! Tällä perusohjeella voit tehdä mitä vain hahmoja ja käyttää eri värejä ja materiaaleja. Vain mielikuvitus on rajana. Olisi kiva nähdä omia askartelujanne somessa. Jos julkaiset kuvia Instagram, muista käyttää #hupi tai #hupilapset, niin näemme hienot tupsuhahmonne Hupilla myös. Hauskoja askarteluhetkiä ja kivaa pääsiästä!

ITSE TEHTY LIIMA

Joskus käy niin, että kotoa ei löydy yhtään liimaa. Askarteluun voi kuitenkin tehdä liimaa itse helposti ja tarvikkeet luultavasti löytyvät ruokakaapista. Sekoita 1 osaa vehnäjauhoja ja 2 osaa vettä kasarissa ja kiehauta koko ajan vispaten. Anna poreilla hetken. Jos liima tuntuu liian paksulta, lisää vettä kunnes koostumus on sopivaa. Kaada liima lasipurkkiin ja jäähdytä. Liimaa voi levittää siveltimellä ja siveltimen voi pestä puhtaaksi vedellä.