KURKUMALLA VÄRJÄTYT PÄÄSIÄISMUNAT

21.03.2021

KIVAA ASKARTELUA LUONNONMUKAISILLA RAAKA-AINEILLA

Hupin blogissa kerromme kuulumisia ja jaamme kivoja askarteluvinkkejä, joita on koko perheen helppo toteuttaa. Ensimmäinen askarteluvinkki on pääsiäismunien värjääminen kurkumalla. Kurkuma on voimakkaan keltainen maustejauhe, jota käytetään aasialaisissa ruuissa ja jolla voi myös korvata sahramia. Kurkumalla voi jopa värjätä kankaita tai - kuten nyt tässä tapauksessa - pääsiäismunia. Kurkumalla värjätyistä munista tulee kirkkaan keltaisia, mikä sopii pääsiäiseen erinomaisesti. Pääsiäismunien värjääminen luonnonväreillä on todella kivaa ja helppoa, joten homma sopii ihan kaiken ikäisille lapsille ja tietenkin vanhemmille myös. 

Joten eiköhän aloiteta.

Kananmunien värjäämiseen tarvitset seuraavia asioita:

- kattilan

- lusikan

- 1 rkl väkiviinaetikkaa

- 6 rkl kurkumajauhetta

- 1 l vettä

- kovaksi keittettyjä kananmunia (8 min.)


Kiehauta vesi kattilassa ja lisää kurkumajauhe ja väkiviinaetikka. Sekoita ainesosat tasaiseksi liuokseksi. Anna jäähtyä hyvin, vähintään huoneenlämpöiseksi. Nyt on turvallista aloittaa värjääminen, kun neste ei ole liian kuumaa. Värjätessä kannatta käyttää esiliinaa tai askartelutakkia. Ihosta kurkuma lähtee melko helposti, mutta vaatteista ei niinkään (kuten aiemmin mainittiin, kurkumaahan käytettiin kangasvärinä myös). Kumihanskojakin voi käyttää käsiä suojaamaan ja taso, jolla työskennellään, esim. keittiön pöytä, kannattaa suojata.

Väriliuoksen voi kaataa kulhoon mutta käy värjääminen suoraan kattilassakin.


Upota kovaksikeitettyjä kananmunia kulhoon ja anna niiden olla liemessä vähintään 5 minuuttia. Jos ei millään malta odottaa viittä minuuttia (joka toki voi joskus olla tosi pitkä aika), voi värjäystulosta  tarkastella jo aiemmin. Väri tarttuu kananmunan pintaa kyllä heti. Värikylvyn jälkeen ei kananmunia kannata huuhdella, koska silloin väriäkin huuhtoutuu pois - ellei sitten halua hyvin hennon keltaista lopputulosta. Kätevintä on nostella kananmunat väriliuoksesta lusikalla varovaisesti tyhjään munakennoon ja antaa niiden kuivua siellä. 

Luonnonväreillä värjäämisellä tulee vaikka minkälaisia eri lopputuloksia. Kaikki kananmunat ovat ainutlaatuisia ulkonäöltään. Joihinkin tulee täpliä, jotkut ovat tasaisempia. Jo värjättyjä munia voi upottaa uudestaan väriliemeen, joko kokonaan tai osittain. Kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja ja tutkailla, miten väripintaa muuttuu. Kananmunia voi pitää väriliemessä viidestä minuutista puoleen tuntiin. Kokemus on osoittanut, että vaikka pitäisi munia väriliemessä yön yli, ei lopputulos kovastikaan muutu puolen tunnin jälkeen. 

Toivottavasti piditte tästä askarteluvinkistä ja kokeilette sitä koko perheen voimin kotona. Seuratakaa ihmeessä Hupin blogia, jossa jaamme taas pian kivoja askarteluvinkkejä ja muuta mukaavaa!